Kuzey Kıbrıs’ta 32 Sendika Hükümetin Politikalarına Karşı Genel Grevde Bulundu
Lefkoşa – Kuzey Kıbrıs’ta 32 sendika, hükümetin ‘toplu iş sözleşmesi’ ve ‘hayat pahalılığı’ konularında yapmayı planladığı yasal değişikliklere karşı bugün genel greve gitti. Sendikalar, saat 10.30’da Lefkoşa’da meclis binası önünde bir araya gelerek kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.
Binlerce kişinin katıldığı eylemde, sendika üyeleri ve destekçileri hükümetin politikalarına tepki gösterdi. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlemlenirken, Türkiye Büyükelçiliği önüne bariyerlerin çekilmesi dikkat çekti.
‘ÖRGÜTLÜYÜZ, HAKLIYIZ, KARŞI DURACAĞIZ’
Sendikalar, hayat pahalılığına ilişkin yasal düzenleme geri çekilene dek genel grevde olacaklarını ve grevlerin yasaklanması halinde yasağa uymayacaklarını ilan etti. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, sendikalar adına yaptığı yazılı açıklamada, “UBP-DP-YDP hükümetinin örgütlü çalışma hayatına, halkı fakirleştirmeye, tüm emekli ve ücretli çalışanların maaşlarını aşağıya çekmeye ve alım gücünü azaltmaya yönelik yasa değişiklik girişimlerine karşı mücadele etmek için bir araya geldik” ifadelerini kullandı.
Maviş, “Çalışanların insanca yaşam hakkını gasp ederek geçim derdine düşmesini, fakirleşmesini hedefleyen dayatma politikalara karşı her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu sadece sendikaların değil, tüm halkın mücadelesidir” diyerek toplumsal birlik çağrısında bulundu.
‘ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMA HAYATINA BİR DARBE’
Sendikalar, toplu iş sözleşmesi (TİS) hakkına ve toplu sözleşmelerle elde edilen veya edilecek hakları engellemek isteyen yasa tasarısı ile yasa gücünde kararnamenin “örgütlü çalışma hayatına bir darbe” olduğunu belirtiyor. Hayat pahalılığı artışı ile ilgili önerilen ve artışların konsolide edilerek verildiği uygulamayı kaldırmayı öngören yasa tasarısının ise maaşların reel değerini düşüreceği ve vatandaşın alım gücünü azaltacağı vurgulanıyor.
Bugün düzenlenen eylemlerde taşınan pankartlarda, “Hırsızlığa, adaletsizliğe ve yoksullaştırmaya son! Susmayacağız”, “Parayı saraya değil, okullara ayırın”, “Servetleriniz, emekçilerden çaldıklarınız” gibi sloganlar dikkat çekti. Hükümetin politikalarına tepki gösteren eylemciler, ’emekçilerden çalınan haklara sahip çıkacaklarını’ bildirdi.
SENDİKALARDAN ORTAK ÇAĞRI
Genel greve ve eyleme katılan sendikalar, odaları, birlikleri, muhalefetteki siyasi partileri ve tüm vatandaşları genel grev ve mitinge destek vermeye davet etti. Yapılan ortak açıklamada, “26 Aralık günü tüm sendikalar olarak genel grevde olacağız ve Meclis önünde miting yapacağız. Yasa geri çekilene dek genel grevde olacağımızı, grevlerin yasaklanması halinde yasağa uymayacağımızı ilân ederiz” denildi.
Sendikalar, örgütlü oldukları tüm iş yerlerinde greve gittiklerini ve haklarına sahip çıkmak için mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. Açıklamada, “Örgütlüyüz, haklıyız, fakirleşmeye ve yoksullaşmaya hep birlikte karşı duracağız!” ifadesiyle birlik mesajı verildi.
Genel greve KTÖS, KTAMS, KTOEÖS, KAMUSEN, KAMU-İŞ, DEV-İŞ, Devrimci Genel-İş, Emek-İş, Petrol-İş, GÜÇ-SEN, VERGİ-SEN, BAYSEN, BÜRO-İŞ, HÜR-İŞ, BASS, MALİYESEN, DAÜBİRSEN, HAKSEN, ÇAĞSEN, DAÜSEN, BASINSEN, TIP-İŞ, HTKS, KES, AS-SEN, KİEF, TÜRK-SEN, GIDA-SEN, EL-SEN, TELSEN, Mağusa Türk Genel İş Sendikası ve ADA-SEN destek veriyor.
SONUÇ ELDE EDİLENE KADAR EYLEM ÇAĞRISI
Yeni Düzen gazetesinde yer alan ilgili habere göre, bugünkü grev ve eylem sırasında polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlemlendi. Özellikle Türkiye Büyükelçiliği önüne bariyerlerin çekilmesi dikkat çekti. Eylemciler, olaysız bir şekilde meclis önüne yürüyerek taleplerini dile getirdi.
Sendikalar, yasa tasarıları geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtirken, hükümetin nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu oldu. Genel grev ve eylemlerin devam etmesinin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği ve taraflar arasında uzlaşma gerekliliğini artırdığı ifade ediliyor. Hükümetten henüz resmi bir açıklama yapılmazken, gözler önümüzdeki günlerde atılacak adımlara çevrildi. Sendikalar, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini daha da büyüteceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
KRİZ VE GÜNEYE KAYAN EKONOMİ
Türkiye ekonomisindeki sorunlara ve Türk Lirası’ndaki değer kaybına paralel olarak Kıbrıs Türk ekonomisi son yıllarda derin bir krizle karşı karşıya. Önüne geçilemeyen enflasyon Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşam şartlarını zorlaştırıyor.
Fiyat artışları nedeniyle son dönemde Kıbrıslı Türkler temel ihtiyaçlarını adanın güneyinden karşılamaya başlamış durumda. Adanın güneyinde resmi para birimi euro olsa da et, kahvaltı ürünleri ve bazı temel tüketim maddeleri güneydeki marketlerde kuzeydeki marketlerden daha uygun fiyatlarda tüketicilere sunuluyor. Kıbrıslı Türkler de bu uygun fiyatlardan yararlanmak için güneydeki alışveriş noktalarına akın ediyor.